2013/07/23

Sikeres és bölcs pszichopaták (könyv recenzió)

A szórakoztatóipar régóta vonzódik a különleges, vagy jobban mondva különc figurákhoz mint például a pszichopaták. Ki a pszichopata? Hasfelmetsző Jack? Hitler? de Sade márki?
Pszichopatákról leginkább szörnyű és bizarr gyilkosságok kapcsán hallunk mint híres/hírhedt sorozatgyilkosok.
Ha a filmeket vagy tv-sorozatokat nézzük a pszichopaták a szörnyeteg HannibalLecter-től, a szimpatikus majdhogynem pozitív főhős DexterMorgan-ig terjed.
De léteznek mindennapi pszichopaták is? Olyanok akik közöttünk élnek és nem tűnnek ki a tömegből, de az átlagos kinézet alatt egy hasonló szörnyeteg lakozik?

A pszichopaták nem hiába vonzó karaktere. Általában karizmatikusak és majdhogynem emberfeletti teljesítményekre képesek ami az összpontosítás, szellemi szívósság, meggyőző képesség vagy a félelemnélküliség képességeit illeti.

Dr. Kevin Dutton brit pszichológus könyve éppen erről szól. A könyv közérthető stílusban mutatja be a pszichopaták világát. Megszólal több pszichopata-szakértő és a pszichopátiát magyarázó elméletről is olvashatunk.

A könyv megértéséhez nem szükséges előzetes pszichológiai tudás, sőt, a könyve első része olyan alapvető pszichológiai fogalmakat is bemutat mint a csoportgondolkodás, szociális zavarok, személyiségzavarok, az Eysenc személyiségmodell, a nagy ötös személyiségmodell és továbbiak.


Annak ellenére, hogy a könyv eredeti címe inkább a pszichopaták bölcsességének fordítható (valamiért a fordítás címe nagyon hosszúra sikeredett), ezért azt gondolná az olvasó, hogy mikor a könyv végére ér megtud valami újat nem csak magáról hanem arról is, hogy egy sikeres embercsoport, ebben az esetben a pszichopaták, hogyan oldanak meg, a címben szereplő sikeres és bölcs módon bizonyos élethelyzeteket és esetleg ezeket hogyan tudná az olvasó esetleg a saját életében is alkalmazni.
Sajnos, annak ellenére, hogy a könyv könnyed, olvasható és izgalmas, ez előbbi mégsem történik meg.
A könyv végére a tanulság, ha nevezhetjük így, az, hogy a pszichopátia egy jellegzetes agyi konfiguráció következménye, és annak ellenére, hogy ennek viselkedésbeli következményei is vannak, ezek nem tanulhatóak. Főleg nem ez alapján a könyv alapján, ami egy jó bevezető, de nem önsegítő könyv.

Külön érdekesség, hogy a könyv hátsó borítóján a következő kedvcsináló szöveg olvasható:
"(...) a téma világhírű szakértője szigorúan ellenőrzött börtönökben, keleti kolostorokban, laboratóriumokban és a harctéren (keresi a választ a kérdésre, hogy miben rejlik a pszichopaták vonzereje), miközben valódi Hannibal Lectereket faggat, sőt, egy életveszélyes kísérletben maga is megtapasztalja a pszichopata-lét sötét oldalát...".
Az érdekes az, hogy a könyvben egyáltalán nincs még csak semmi hasonlóról sem szó.
A köynv utolsó részében dr. Dutton egy dokumentumfilm stílusban aláveti magát egy egyszeri kísérletnek aminek során versenyre kel egy brit különleges egység katonájával aki az előzetes teszt alapján jóval közelebb volt a pszichopatákhoz, annak ellenére, hogy ő maga nem pszichopata, de a katonai kiképzése során hasonló önkontroll képességekre tesz szert ami a pszichopatákra jellemző.
A "kísérlet" során szó sincs életveszélyről. Egy TMS (Transzkraniális mágneses stimuláció) nevű folyamatot használnak ami ideiglenesen megzavarja az alany agyának feldolgozó folyamatát.
Az eljárás nem invazív és ideiglenes hatású amit a "kísérlet" végén meg is jegyez a szerző, hogy mindössze pár óra alatt már nem is érezhető a hatása.
Ezt életveszélyesnek nevezni kizárólag azért, hogy a könyv találjon a minden ami a pszichopatákkal kapcsolatos ijesztő és veszélyes klisébe, teljesen felesleges.
Persze ennek a könyv tartalmához nincs sok köze, ezért a könyvet ajánlom a laikus érdeklődőknek is mert nemcsak a pszichopatákról is meg tudnak tudni egyet s mást (néha egész meglepő dolgokat) hanem néhány alapvető pszichológiai fogalomról is.

Értékelés: 4/5.  

A könyv megvásárolható ill. megrendelhető az Alexandra vagy a Libri könyvesboltokban.

No comments:

Post a Comment